fredag 2. september 2016


En roman som fenger fra første side


Likte du Ikke drep en sangfugl er Barnepiken noe for deg.


Boken omhandler livet til flere svarte hushjelper i Jackson, Mississippi på 60-tallet. I en tid hvor det var et klart raseskille, spesielt i sørstatene, får leseren et innblikk i de mange utfordringene som hushjelpen hadde ovenfor sine hvite fruer.Gjennom en fantastisk skrevet historie blir det skildret ikke bare hvor vanskelig livet kunne være for den svarte minoriteten på denne tiden, men også hvor vanskelig det kunne være for hvite personer som ville forandre på rasepolitikken.
Fortelling blir vist fra de tre hovedpersoner i boken sitt perspektiv. Hushjelpene Aibileen og Minny, og miss Skeeter. Miss Skeeter får i begynnelsen av boken en ide til en bok, hvor hun ønsker å beskrive hvordan livet for de svarte hushjelpene egentlig er. Hun allierer seg med Aibileen for å kunne gjøre denne bokideen til en virkelighet. Begge vet imidlertid at de har mye å tape hvis noen skulle finne ut av hva de holder på med, for miss Skeeter hennes omdømme og for Aibileen jobben, om ikke mer. Gjennom boken får leserne et dypt innblikk i livet og følelsene til hovedpersonene, og hvordan deres liv forandres ikke bare gjennom deres egne handlinger, men også de store omdreiningene som pågikk i det amerikanske samfunnet på 60-tallet. Dette blir vist gjennom miss Skeeter som opplever en stor forandring i sitt sosiale liv på grunn av bokprosjektet, og Minny som blir påvirket av den voksende borgerrettsbevegelsen.
Boken klarer på en fantastisk måte å formidle til leseren hvor nervepirrende og fryktinngytende det er for alle karakerne involvert i bokprosjektet til miss Skeeter og for mye de har å tape skulle de ble oppdaget. På denne måten skapes det en spennende atmosfære hvor leseren aldri kan være helt sikker på om de blir fakket heller ikke. Skrivemåten til forfatteren er upåklagelig, og river med seg leseren inn i historien fra første til siste side.
Denne boken anbefales på det sterkeste for dem som liker fortellinger satt i et historisk perspektiv, men også for alle andre som simpelthen har lyst å lese en god bok hvor man føler at en har lest noe som en vil huske når en er ferdig med den.
For de som ikke er fullt så glad i å lese bøker finnes Barnepiken også som en film som heter The Help.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar