mandag 17. oktober 2016

Utstillingen "Makt og Magi -Snorre og Ringenes Herre" ved Tromsø Museum

På søndag den 02.10.16 hadde Tromsø Museum åpning på sin nye utstilling «Makt og Magi –Snorre og Ringenes Herre». Denne utstilling blander norrøn mytologi med Tolkien sin Ringenes Herre, med et imponerende resultat.

På åpningsdagen var de gratis inngang for alle besøkende, så folk kunne komme og gå slik de selv ville. Selv om utstillingen ble formelt åpnet klokken ett på ettermiddagen, var det mulighet for å komme tidligere for å se på utstillingen. Primært befant den seg i andre etasje på museet i det første rommet en kommer inn i etter trappene slik at det er vanskelig å unngå. For anledningen var også «vikinghuset», som er et fast innslag på museet blitt tatt i bruk hvor besøkende blant annet kunne lage armbånd.

Utstillingen byr på blant annet illustrasjoner og en eldre utgave av boken Snorre. Både for det eldre og de yngre er det mulighet for prøve ut deler av utstillingen, slik som å sitte på en replika av en kongestol fra vikingtiden og ta på seg en vikinghjelm. Det er også laget et sverd som besøkende kunne løfte og kjenne på. Ute foran museet hadde vikinggruppen Straumeyjar satt opp telt hvor besøkende kunne sette seg og snakke med de som satt der om hvordan blant annet mat ble laget. Like ved siden av var det satt opp flere sandkasser hvor barn og andre kunne prøve seg som arkeologer og grave opp ulike gjenstander. For anledningen stod det en person ved siden av som oppmuntret til å granske de oppgravde gjenstandene og også fortalte litt om dem og deres tilknytning til vikingtida. En gjenstand var blant annet en gaffel av bein. Ved åpningen av utstillingen ble det avhold en liten tale av på en ansatt ved museet og av Per Odd Bakke fra Nasjonalmuseet. Det ble snakket om selve innholdet i «Makt og Magi», og hvordan Tolkien fik inspirasjon fra de norrøne. Videre ble det fortalt om hvordan utstillingen startet, og arbeidet som ble lagt ned i den, spesielt de medvirkende som hadde gjort alt forskingen som gjorde denne vandreutstillingen mulig.

For anledningen ble også den lokale gruppen Straumeyjar takket for deres bidrag til utstillingen, hvor de stilte opp med utkledde medlemmer som gav utstillingen en ekstra dimensjon. Begge talene gav et godt innblikk i kulissene bak «Makt og Magi». Ikke bare ble selve innholdet diskutert, men også hva som faktisk kreves for å sette opp en slik utstilling.

Dette er en midlertidig utstilling, så hvis du har lyst å få den med deg er den åpen fram til den 10. november.For mer informasjon om utstillingen har Nasjonalmuseet en side om utstillingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar